Lucht-lucht warmtepomp

Alles over de werking, prijzen en subsidies van een lucht-lucht warmtepomp

Zo werkt een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een volledig elektrische warmtepomp, die tevens dienst kan doen als airconditioning. Dit type warmtepomp maakt gebruik van een binnen- en een buitenunit. De buitenunit zuigt de buitenlucht aan en onttrekt daar warmte uit, terwijl de binnenunit de warme – of koude – lucht de woning in verspreid. In de zomer kan de installatie ook actief koelen, zo houd je je woning het hele jaar op temperatuur. Meer informatie over de werking van warmtepompen vind je hier. 

Een lucht-lucht warmtepomp is vooral inzetbaar wanneer er nog geen centrale verwarming aanwezig is, als vervanging van elektrische verwarming of wanneer de ruimtes klein en goed geïsoleerd zijn. Dat komt omdat een lucht-lucht warmtepomp warme of koude lucht blaast en dus niet op een de centrale verwarming kan worden aangesloten. Is er al wel centrale verwarming aanwezig dan kan beter worden gekozen voor een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt namelijk ook de warmte uit de buitenlucht, maar gebruikt deze warmte vervolgens om de bestaande radiatoren of vloerverwarming te verwarmen. 

Lucht-lucht warmtepomp prijs

De initiële kosten van een lucht-lucht warmtepomp zijn relatief laag. Dat komt omdat er niet geïnvesteerd hoeft te worden in graafwerkzaamheden en de warmtepomp niet wordt aangesloten op de bestaande verwarmingsinstallatie. De prijs is echter wel afhankelijk van diverse factoren, waaronder de mate van isolatie, het aantal binnenunits dat wordt geplaatst en de ruimte die moet worden verwarmd. 
 
Prijzen voor een lucht-lucht warmtepomp beginnen gemiddeld bij zo’n 2500 euro inclusief plaatsing, maar deze kosten kunnen dus hoger uitvallen. Vraag daarom voor een duidelijke prijsopgave vrijblijvend een offerte op maat aan. 

 

Geheel vrijblijvend offertes ontvangen?

Ontvang gratis én vrijblijvend offertes van gecertificeerde specialisten

De voor- en nadelen van een lucht lucht warmtepomp

Om duidelijk te krijgen of een lucht-lucht warmtepomp de juiste keus is voor uw bedrijf of woning hebben we een klein overzicht gemaakt van de voor- en nadelen van een lucht-lucht warmtepomp. We beginnen met de voordelen:

Goedkoop in aanschaf
Zoals eerder al genoemd is een lucht-lucht warmtepomp relatief goedkoop in aanschaf, mits aan een aantal voorwaarden kan worden voldaan. 

Actief koelen is ook mogelijk
Een lucht-lucht warmtepomp kan ook actief koelen, behalve warme lucht verwarmen met deze warmtepomp kun je deze dus ook gebruiken als airconditioning.

Eenvoudige installatie
Deze warmtepompen zijn relatief makkelijk te installeren. In tegenstelling tot andere typen hoeven er bijvoorbeeld geen graafwerkzaamheden plaats te vinden, iets dat tevens een positieve invloed heeft op de prijs. 

Behalve deze voordelen heeft een lucht-lucht warmtepomp ook nadelen waar men rekening mee dient te houden:

Niet te combineren met centrale verwarming
Het grootste nadeel is dat een lucht-lucht warmtepomp niet te gebruiken is met een cv-installatie. In dat geval zal er gekozen moeten worden voor een lucht-water warmtepomp, die tevens als hybride warmtepomp zijn werk kan doen.

Laag rendement bij kouder weer
Wanneer de buitentemperatuur daalt gaat ook het rendement van de lucht-lucht warmtepomp omlaag. Dat komt omdat er minder warmte uit de buitenlucht kan worden onttrokken, het kan dan tevens nodig zijn om extra bij te verwarmen middels een andere installatie.

Lucht-lucht warmtepomp kopen

Er zijn dus wel wat zaken om rekening mee te houden voordat men kiest voor een lucht-lucht warmtepomp. Omdat het advies per woning kan verschillen is het dus verstandig je goed te laten informeren, bijvoorbeeld door contact op te nemen met verschillende installateurs. Via Warmtepompwens.nl ontvang je altijd meerdere vrijblijvende offertes van gecertificeerde specialisten, zo weet je voor aanschaf zeker dat je niet teveel betaald. 

 

Request a Quote Today

Reach Us

Location :

36-B W 1st Ave, Miller, SD 57362, USA

Email :

info@domain.com

Phone :
+1-800-123-4567
+1 123-456-7890