Hoe werkt een warmtepomp?
Warmtepompen uitgelegd in begrijpbare taal
De werking van een warmtepomp
Een warmtepomp is een apparaat dat – zoals de naam al zegt – warmte kan opwekken om bijvoorbeeld je woning of een bedrijfspand mee op te warmen. De warmtepomp is dus – afhankelijk van het type warmtepomp – de vervanger van de cv-ketel, maar waar de cv-ketel op gas werkt gebruikt een warmtepomp elektriciteit om te verwarmen.
Dat een warmtepomp zuiniger is, duurzamer is en een langere levensduur heeft mag duidelijk zijn, maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Om die vraag te kunnen beantwoorden leggen we je eerst graag uit wat de verschillende typen warmtepompen zijn.
Verschillende typen warmtepompen
Hoe een warmtepomp precies werkt is afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt geplaatst. De meest voorkomende warmtepompen zijn de lucht/lucht warmtepomp, lucht/water warmtepomp, bodem/water warmtepomp, water/water warmtepomp en hybride warmtepomp. Er zit dus nogal wat verschil tussen, voor het voorbeeld maken we daarom onderscheid tussen hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen (overige).
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die werkt in combinatie met een cv-ketel, in plaats van je cv-ketel te vervangen plaats je er dus een hybride warmtepomp bij. Hierdoor kun je tot wel 60 procent aan gas besparen, waardoor je energierekening dus flink omlaag gaat. Een hybride warmtepomp is vooral een goede oplossing voor huizen die wat minder goed zijn geïsoleerd, op koude dagen kan je cv-ketel dan namelijk bijspringen om je huis verder te verwarmen. Een hybride warmtepomp kan om die reden in bijna elk huis geplaatst worden.
Volledig elektrische warmtepomp
Naast de hybride warmtepomp bestaan er ook nog de overige soorten, de volledig elektrische warmtepompen. In plaats van samen te werken met je cv-ketel wordt deze volledig vervangen waardoor je dus helemaal van het gas af bent. Een all-electric warmtepomp werkt echter alleen wanneer je huis redelijk goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je huis is voorzien van een goede vloer- en dakisolatie, geïsoleerde spouwmuren en er is rondom HR++ glas geplaatst.
Die goede isolatie is nodig omdat een warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur van zo’n 45 tot 55 graden, terwijl een cv-ketel zijn water verwarmt tussen de 60 en 90 graden. Door het verschil in temperatuur wordt een slecht geïsoleerd huis dus niet warm genoeg.
Offertes vergelijken?
Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde specialisten
Hoe werkt een warmtepomp?
Nu we weten wat de verschillende typen warmtepompen zijn kunnen we beter begrijpen hoe een warmtepomp precies werkt. Ook hier zullen we onderscheid maken tussen een hybride warmtepomp en een elektrische warmtepomp.
In de basis onttrekt een warmtepomp warmte uit een natuurlijke bron zoals lucht of water en gebruikt deze warmte vervolgens om je huis mee te verwarmen. Om die reden wordt nog weleens de vergelijking met een koelkast gemaakt, deze werkt namelijk precies andersom. Door warmte aan de binnenkant van de koelkast te onttrekken ontstaat er warmte aan de achterzijde van de koelkast.
Zowel bij een koelkast als een warmtepomp gebeurt dat met behulp van een koudemiddel, een vloeistof dat in het gesloten systeem rondgepompt wordt en tevens als medium wordt gebruikt om de warmte te transporteren. Dat kan doordat het koudemiddel op lage druk een laag kookpunt heeft, nog lager dan de omgevingstemperatuur. Het koudemiddel verdampt dus, waarna het door een compressor nog extra op druk wordt gebracht.
Het verhogen van de druk zorgt voor een flinke temperatuurstijging, waarna het koudemiddel door middel van een warmtewisselaar zijn warmte afgeeft aan het water dat verwarmt moet worden. Met behulp van een expansieventiel wordt de druk weer verlaagd en daalt de temperatuur, waarna de cyclus zich weer herhaalt.
All-electric vs Hybride
In de basis werkt iedere warmtepomp dus hetzelfde: met behulp van een koudemiddel wordt warmte onttrokken uit een (natuurlijke) bron, waarna deze op druk wordt gebracht en de warmte afgeeft middels een warmtewisselaar. Het verschil tussen een hybride en all-electric warmtepomp zit hem dus vooral in de samenwerking met de cv-ketel, maar ook uit welke bron de warmte wordt gehaald.
De meeste hybride warmtepompen halen hun warmte uit de buitenlucht via een zogeheten buitenunit. De warmte wordt uit de lucht gehaald en vervolgens doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Bij een volledig elektrische warmtepomp kan deze warmte ook uit andere bronnen gehaald worden, zoals grondwater en uit de bodem.
Bron: Milieucentraal.nl
Request a Quote Today
Reach Us
Location :
36-B W 1st Ave, Miller, SD 57362, USA
Email :
info@domain.com
Phone :
+1 123-456-7890