Veelgestelde vragen

Nog geen antwoord op je vraag?

Op deze pagina geven we je graag antwoord op de meest voorkomende vragen over warmtepompen.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt uit natuurlijke bronnen, zoals lucht, water en de bodem en dit omzet in warmte die je kunt gebruiken om je huis te gebruiken. Waar een cv-ketel op gas werkt is een warmtepomp elektrisch, je kunt dus – afhankelijk van het type warmtepomp – gedeeltelijk of geheel van het gas af. Meer informatie over de werking van een warmtepomp vind je hier.

Een warmtepomp werkt over het algemeen het beste in combinatie met vloerverwarming, omdat de afgiftetemperatuur dan lager is. Of jouw woning in combinatie met de bestaande radiatoren geschikt is voor een warmtepomp is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de afgiftetemperatuur van de warmtepomp, de afmetingen van je radiatoren en leidingen en de mate van isolatie. Het is dus verstandig om deze exacte inschatting door een specialist te laten maken, bijvoorbeeld door meerdere warmtepomp offertes op te vragen.

Voor een optimaal rendement raden we aan je warmtepomp iedere twee jaar te laten controleren. Desalniettemin zijn warmtepompen een stuk minder onderhoudsgevoelig dan andere verwarmingssystemen omdat er geen verbranding aan te pas komt. 

Een hybride warmtepomp werkt – in tegenstelling tot een all-electric warmtepomp – samen met de cv-ketel. Wanneer de keuze valt op een hybride warmtepomp blijft de cv-ketel dus bestaan. De hybride warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis en de cv-ketel springt bij wanneer dat nodig is. Door deze constructie kan een hybride warmtepomp ook geplaatst worden in huizen die minder goed zijn geïsoleerd.

Ja hoor, dat kan. De compressor van een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit. Door die energie zelf op te wekken met behulp van zonnepanelen creëer je dus een nog duurzamere installatie.

COP staat voor Coëfficiënt of Performance, een indicator die aangeeft hoe efficiënt een warmtepomp met energie omgaat. Ook wordt er weleens gesproken van SCOP, wat staat voor Seasonal Coefficient of Performance. Dit is het jaargemiddelde van de COP, omdat deze over de seizoenen door temperatuurschommelingen kan verschillen. 

Een SCOP van 5 betekent bijvoorbeeld dat een warmtepomp 5 keer zoveel warmte genereerd als hij aan elektriciteit verbruikt. Hij produceert dus 5 Watt aan warmte voor iedere 1 Watt elektriciteit, een rendement van 500 procent. Ter vergelijking: een HR-gestookte ketel heeft een COP van ongeveer 1.

Request a Quote Today

Reach Us

Location :

36-B W 1st Ave, Miller, SD 57362, USA

Email :

info@domain.com

Phone :

+1-800-123-4567
+1 123-456-7890